Latince adı
Gastropoda Sınıfı
Salyangozların dış görünümü
Sümüklü böcekler, kabukları olmayan yumuşakçalardandır. Türlerine göre değişkenlik gösterse de yetişkinlerinin boyu 25 ila 100 mm arasında değişmektedir. Salyangozlar yumuşak gövdeli hayvanlardır. Ayrıca salyangozların kabukları vardır ve gerektiğinde bu kabuklarının içerisine çekilebilir. Zorlu ve tehlikeli durumlarda kabuklarını kapatarak birkaç yıl kabuklarının içerisinde kalarak hayatlarını sürdürebilirler.
Davranışları, beslenme ve tabiatı
Salyangoz ve sümüklü böcekler gün içerisinde nemli ve rutubetli ortamlarda gizlenirler. Ağaç kütüğü, taş ya da toprak örtüsünün altında yaşarlar. Saksıların alt kısımlarına ve döşeme altı gibi yerlere gizlenebilir. Gece saatlerinde yiyecek bulmak için dışarı çıkarlar. Geçtikleri yerlerde sümüksü bir sıvı bırakırlar. Hem salyangozlar hem de sümüklü böcekler bitki yapraklarıyla beslenir. Salyangozların kabukları olduğu için kalsiyuma ihtiyaç duyarlar. Kireç taşının yeterli gelmediği durumlarda boyalı yüzeylerde beslenebilirler.
Üremesi
Salyangoz ve sümüklü böcekler bahar ve yaz aylarında yumurtalarını bırakır. Yumurtalarını nemli ve korunaklı alanlara bırakırlar. Salyangozlar yumurtalarını toprak ile örterler. Yavrular birkaç gün içerisinde yumurtadan çıkar. İmmatüre olanlar birkaç ay içerisinde yetişkin duruma gelir. Salyangoz ve sümüklü böcekler birkaç yıl yaşayabilirler.
Salyangoz istilasının belirtileri
Ev sahipleri genellikle salyangoz ve sümüklü böceklerin kendilerini değil ancak geçtikleri yerlerde bıraktıkları sümüksü sıvıyı görürler. Bu sıvılar birkaç gün süresince kalabilir. Beslenmek için bitkilere zarar verdiklerinden bu durum da varlıklarına işaret eden diğer bir göstergedir.
Diğer bilgiler
İç mekânda salyangoz ve sümüklü böceğe rastlanması rahatsızlık yaratır. Dış mekânlarda da bahçede ve çiçeklik gibi alanlarda yetiştirilen bitkilere ciddi zararlar verebilirler. Birleşik Devletler’de görülen birkaç türü mevcuttur.