Kene ilaçlaması ve kene kontrolü en zor mücadelerlerden biridir. Uzmanlık gerektirir. Bir böcek ilaçlama firması sadece keneleri değil içinizdeki tüm şüpheleri de giderebilmelidir. Keneler, memelilerin ve kuşların kanında kan emerek (hemafajiyle) yaşayan küçük dış parazitlerdir. Keneler, çeşitli hastalıkların vektörleridir. Keneler, iki ana bölüme ayrılmış gövdelere sahiptir: baş ve ağız kısımlarını içeren ön kapitulum; ve sekiz bacak, sindirim sistemi ve üreme organları içeren posterior idiyomayı içerir. Keneler, hematofaji olarak bilinen bir kan dolaşımındaki beslenme gereksinimlerinin tümünü karşılar. Konakçı epidermisinde bir delik açarak kanı çıkarırlar, içine hipostomlarını yerleştirirler, muhtemelen kanı pıhtılaşma önleyici madde salgılayarak kanın pıhtılaşmasını önler.
Keneler yarattıkları tehlikenin büyüklüğü düşünüldüğünde insana bilgisiz kalmak şansı vermeyen bir böcek türüdür. Bu sebeple kenelerin nasıl göründüğünü, nerelerde bulunduklarını ve insanı, hayvanı ısırıp, derilerine taklı kaldığında neler yapılması gerektiğini mutlaka bilmeniz gerekir. Bu bilgiler potansiyel olarak sizi yakın gelecekte çok fazla acı hatta ölümden dahi kurtarabilir.
Keneler potansiyel olarak hayatı tehdit eden bulaşıcı hastalıkların yayılmasından sorumludur. Keneler bu hastalıkların bir başka canlıya geçişlerinde “vektör” olarak tabir edilen canlılardır.
Kenelerden bulaşabilen ve taşıyıcı vektörleri oldukları hastalıkların başlıcaları:
Ölüme dahi sebep olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı,
Kenelerden geçen, kene felci diye adlandırılan, beyin iltihabına sebep olan (ansefalit, ensefalitte) hatta menejite yol açan (meningoensefalit) yapan virüsler.
Babezyozda, (Babesioz, Babesiosis, ya da Piroplazmoz) Babesia cinsine ait türlerin insanda malaria benzeri hastalığa sebep olduğu hastalık. Bu kan parazitinin taşıyıcısı Ixodes türü kenelerdir.
Boğaz ağrısı, yüksek ateş, yutkunma zorlukları ve devamında servikal lenfadenopati gözlenen Tulameri (Tavşan hastalığı) hastalığı yine kenelerin taşıyıcı vektör olduğu hastalıklardır.
Lyme hastalığına sebep olan bakteriler.
Akdeniz benekli ateşi, insanalarda farklı enfeksiyonlara sebep olan virüs ile bakteri arasında geçiş formu olan riketsiyalarıdan erlihyozda riketsiyaları da vektör keneler ile insana bulaşabilir.
Rocky Mountain lekeli ateşi (Kayalık dağlar benekli humması)
Yine zoonotik hastalıklardan insanlarda olduğu kadar sığırlarda da sıklıkla görülen anaplasmosis hastalığına sebep olurlar. Yaygın olarak Lyme hastalığını bulaştıran Ixodes kenesi, anaplazmozu da yayar.
Kısada bazı kene ısırmaları insanlarda titreme, mide bulantısı ve yüksek ateş, aynı zamanda nörolojik sorunları tetikleyebilir hatta ölüme kadar giden sorunlara yol açabilir. Keneler kendileri hasta olmadan bu hastalıkları aktarabilen bir canlıdır.
Keneler beslemeye hazır olduğunda, genellikle insanların veya hayvanların kendilerine gelmesini bekledikleri otların veya diğer bitki örtülerinin üzerinde yaşarlar.
"Questing" adı verilen bu strateji ile üçüncü ve dördüncü çift ayaklarını denge için kullanırlar ve ilk bacak takımlarını uzatıp yeni ev sahibi olacak kişiye kilitlenirler. Kilitlendikleri cilt bölgesinde keneler küçük kan damarının yakınında daha ince bir cilt alanı bulana kadar tarama yapabilir. Burada kan emmek böylece daha kolay hale gelir.
Genel yanılgı tüm kenelerin fark edilebileceği ile ilgilidir. Bazı keneler nispeten küçük olduğu için (larvalar bir milimetreden daha küçük olabilir), kimse üzerinde olduğunu fark etmeyebilir.
Sonra, kene tüyler ürpertici küçük başlarını insan veya hayvan cildini sokar. Bir beslenme kanalı açar ve kan inceltici, deri uyuşturucu, insan bağışıklık sistemi ile savaşan bir tükürük kokteyli ile bu bölgeye tükürür. Bu kokteyl sayesinde muhtemelen yaklaşık 2-3 gün süreyle fark edilmeden beslenir. Eğer beslenen kene bir dişi ise normal boyutunun iki katına çıkabilir. Ki böylece yumurta bırakma zamanı için yeterli bir süredir.
Kenelerin verdikleri zarar oranları, hastalık ve kene türüne göre değişir, ancak genel olarak anlık değildir. Bazı keneler, anaplasmosis hastalığını sekiz saat içinde iletmeye başlayabilir. Ancak diğer hastalıkların belirti vermesi daha uzun sürmektedir.
Uzmanlar 24 saat içinde yapışan keneden kurtulabilirseniz, Lyme hastalığına yakalanma şansınızın oldukça düşük olduğunu, çoğu vakada Lyme hastalığına neden olan bakterilerin sizi enfekte etmesinden 36-48 saat önce geçtiğini söylemektedir.
İnsanlar kenelerin birincil yemekleri değildir. Keneler ayrıca fareler, kuşlar, tavşanlar ve geyikleri beslemekten hoşlanırlar. Ve memeliden memeliye tırmanırken, konaklarına belirli patojenlerle bulaştırırlar ve hastalıklara neden olan diğer bakterileri de bu gezinme sırasında kendilerine alırlar.
İnsanlar bu kenelerden kurtulmak için temelde yararsız olan boğma işlemi yapmaya çalışırlar. Petrol bazlı kimyasallar, benzin, oje ve % 70 izopropil alkolü tıknaz ağız parçalarına sürterek "boğmak" için yeterli olduğu düşünülür. Fakat araştırmacılar, bu yöntemlerin hiçbirinin aslında işe yaramadığını belirtiyor. Keneler havanın olmadığı uzun sürelerde ayakta kalabilirler.
Kene ile uğraşıyorsanız elinizden geldiğince hızlı bir şekilde çekmekte çok kötü bir fikirdir. Uzman bir el ile çekim işlemi gerçekleşmelidir. Sağlık poliklinikleri, hastaneler bu işlemi yaptıracağınız ilk yerler olmalıdır. Çekme işlemi esnasında kenenin kafasına mümkün olduğunca yakın kısmını tutun; Onun ağız parçası kelimenin tam anlamıyla cildinizin içindedir. Ardından, dikkatlice ve sabitçe yukarı çekin.
Siz veya doktorunuz, kimliğini belirlemek için onu mühürlü bir torbaya koyun. Başın tamamını çıkaramazsanız endişelenmeyin; Kenenin kendisi ölmüştür ve ağız genelde cildinizden çıkacaktır. Sadece cildinizin bu alanını sabun ve su ile veya daha sonra bir alkolle sildiğinizden emin olun.
Kene kaynaklı hastalıklardan gelen belirtiler birkaç gün içinde ortaya çıkabilir. Bu hastalıkların çoğu ateş, baş ağrısı, yorgunluk ve kas ağrılarını tetikleyebilir; Bazıları aynı zamanda belirgin bir döküntü oluşturur. Rocky Mountain lekeli ateşi geliştiren insanlar genellikle önce sadece yüksek ateş belirtisi gösterirler. Küçük, düz, pembe döküntü iki ila beş gün sonra ortaya çıkma eğilimi gösterir.
Lyme hastalığında kötü bir döküntü ve şişlik (bir boğa gözüne benzer ve yavaş yavaş dışarıya yayılır) ısırıktan sonraki üç günden bir aya kadar görülebilir ve genellikle ateşten önce gelir. Kesin değildir. Kene ısırığının etrafında kırmızı bir halk varsa ve bu, beş santimetre altındaysa, büyümez ve birkaç gün içinde kaybolursa, muhtemelen normal bir alerjik reaksiyontur, Lyme hastalığına bir işaret değildir.
Hayvanlar Evinize Keneler Getirebilir
Köpekler ve kediler gibi evinizde yaşayan hayvanlar, kenelerinizi kolayca evinize getirebilir. Birkaç gün beslendikten sonra, keneler düşecek ve yumurtlayacaktır. Yumurtalarını depolamak için küçük çatlaklar ararlar, bu da yakında evinizde büyük bir kene istilası alabileceğiniz anlamına gelir. Kene istilasından kurtulmak zaman alır, çünkü yumurtalar aylar sonra, diğer kene çıkarma yöntemleri ile durumu kontrol altında tuttuğunuzu düşündükten sonra kuluçkaya gidebilir.
Neden Anka Kene Kontrol Programını Kullanmak İstiyorsunuz?
Keneler, insanlara geçebilecek bir takım hastalıkları taşıyabilir. Hem hayvanlardan hem de insanlardan kan emdikleri için hastalıkları bir konakçıdan kolayca toplayıp diğerine aktarabilirler. İnsanların kenelerden alabileceği bazı hastalıklar arasında Rocky Mountain Lekeli Ateş, Lyme Hastalığı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Tularemi, Kene felci ve Meningoensefalit yer alır. Keneler genellikle tercih ettikleri belli bir konağa sahiptir. Bu nedenle kenelere genellikle geyik kenesi, kedi kenesi, köpek kenesi, yarasa kenesi, kuş kenesi gibi isimler verilir. Ancak, bir kene belirli bir ev sahibi kaybettikten sonra, başka bir konakçı bulmaya çalışacağını anlamak önemlidir. Tek tür konakçıyı tercih etseler bile, içinde kan olan her şeyi beslerler. Ölümcül bir hastalığa yakalanma riskleri de yoktur. Bir kene istilası kanıtı görürseniz, hemen profesyonel destek almak gereklidir. Uzman ve lisanslı bir Anka profesyonelinin durumunuzu değerlendirmesini ve ihtiyaçlarınıza göre uyarlanmış kene yönetimi sunmasını sağlayabiliriz.
Kene ilaçlaması tüm bu saydığımız noktalar yüzünden profesyonel bir iştir. Sadece hastalıklar ve yaratabilecekleri sorunlar düşünüldüğünde dahi keneler ile mücadele diğer vektör haşereler pire, tahtakurusu, tahtakurdu, uyuz gibi profesyonel böcek ilaçlama ve haşere kontrol firmaları tarafından yapılmalıdır. Anka Böcek ilaçlama Pest Kontrol firmasına kene ilaçlaması için danıştığınızda göreceksiniz ki gerekli ekipman ve nerede olduklarına dair bilgili uzman bir kadro size yardımcı olacaktır. Kene ilaçlaması özel ekipmanlar, cihazlar ve uygulamalar yapılır. Kene ilaçlamasında kesin çözüme gidilmelidir. Garantili ilaçlama için Anka Böcek ilaçlama Pest Kontrol hizmetleri olarak 7 gün 24 saat hizmet vermekteyiz.