Latince adı
Family Lepismatidae
Görünümü
Gümüş böceği, beyaz ile grimsi kahverengi arası veya mavimsi gümüş renge sahip, 12-19 mm uzunluğunda, gözyaşı şeklinde bir böcektir. Arka tarafında 3 adet uzun kalın sert kıl bulunur. Görünüşünde gözle görülür bir değişim olmaksızın, yumurta halinden yetişkin hale gelir.
Davranışı, beslenme ve tabiatı
Gümüş böceği, beyaz ile grimsi kahverengi arası veya mavimsi gümüş renge sahip, 12-19 mm uzunluğunda, gözyaşı şeklinde bir böcektir. Arka tarafında 3 adet uzun kalın sert kıl bulunur. Görünüşünde gözle görülür bir değişim olmaksızın, yumurta halinden yetişkin hale gelir.
Gümüşçünler karbonhidratlarla, özellikle de şeker ve nişasta ile beslenirler. Selüloz, şampuan, kitaplardaki tutkal, keten, ipek ve ölü böcekler, olası yiyecek kaynaklarıdır. Açılmamış gıda ambalajlarında oldukları görülmüştür.
Üreme
Gümüşçün çiftleşme öncesi aşk dansları yaptıkları bir süreçten geçer. Erkeklerin bıraktıkları spermatoforlar, dişi türlerin yumurta borusuna (ovopozitor) alınır. Dişilerin yumurta sayıları ve alışkanlıkları türlerine göre değişkenlik göstermektedir. Türlerden biri günde bir kaç yumurta yumurtlarken, diğer bir tür 2 ile 20 arasında değişen gruplarda yumurta yumurtlar.
Gümüş böceği istilasının belirtileri
Ev sahipleri çoğu kez, zemin üstünde veya lavabo ya da küvet içinde gördüklerinde gümüşçünleri fark etmiş olurlar. Çok minik bibere benzer dışkılarının yanı sıra, yiyeceklere verdikleri zararlar da varlıklarına işaret eder.
PREDATÖRLERİ
Kırkayaklar, kulağakaçanlar ve örümceklerin gümüş böcekleriyle beslendikleri bilinmektedir.
Gümüş böceği ile mücadele
Gümüşçünler, geceleri hareket halindedir ve çok hızlı hareket eder. Çok ketum olup, bir istilanın vahameti, üstel bir şekilde büyümeye olanak vererek, uzun bir süre dikkatlerden kaçarak devem edebilir. Gümüş böcekleri çok hızlı çoğalır.
Gümüşçün böcekleri, çoğu kez kağıtları, giysi ve duvar kağıtlarını tahrip eden zararlı beslenme alışkanlıklarıyla bilinirler. Genellikle, kağıt ve keten kaynaklarının etrafındaki karanlık, nemli alanları kaplarlar. Gümüş böcekleri istilalarına mutfaklarda, çamaşırhanelerde, banyolarda, çatı katları, bodrum ve zemin katlarında rastlanabilmektedir.
Gümüş böcekleri hemen hemen her ortamda yaşayabilmekle beraber, nemi çok yüksek yerleri tercih ederler. Larvalar nemli ortamlarda daha hızlı gelişmektedir. Dolayısıyla, gümüş böceği istilasını önlemenin en iyi yollarından biri, nemin kontrol altına alınmasıdır. Alçak tesisat kanalı ve döşeme altı boşluklarında menfezler açılmalı, bodrum ve zemin katlarında ise silikon süpürgelikler kullanılmalıdır. Gümüş böcekleri çok çeşitli yiyecekleri tüketmektedir ve çok sıkı ev temizliği uygulamaları potansiyel yiyecek yerlerini sınırlamak suretiyle istilanın önlenmesine yardımcı olabilir.
Ama eviniz zaten gümüş böceği popülasyonu barındırıyorsa, duruma özel bir çözüm yöntemi üretebilecek bir ilaçlama firması arayışına girilmelidir. Dükkanlarda satılan tuzaklar ve böcek ilaçları sadece bireysel olarak böcekleri öldürecek olup tüm bir istila için çare olamaz. Bazı kişiler, gümüş böceklerini belirli alanlardan uzaklaştırmak için tarçın kullanmaktadır ama bu böcekleri veya yumurtalarını öldürmemektedir.
Gümüşçün istilasının çözümü, hem yetişkin gümüş böceklerinin, hem de barınaklarının tasfiye edilmesini gerektirmektedir. Kendin-yap türü çözümlerin çoğunun, kısa süreli rahatlamaları takip eden başka istilalarla beraber, zaman içinde verimsiz oldukları ortaya çıkmıştır. Piyasada birçok çeşit gümüş böceği tuzakları bulunmaktadır. Ama bu tuzaklar bireysel olarak böcekleri hedefler ve gümüş böceği popülasyonunun tamamını yok edemez.